Aynı Gün 11 Çocuk Hastanın Kalp Deliği Kapatıldı.

Mersin Üniversitesi Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Çocuk Kardiyoloji Bölümü'nde 21 Ağustos Perşembe günü 11 çocuk Hastanın operasyonu gerçekleştirildi. Doktorumuz Prof. Dr. Derya Karpuz ve Ekibi 11 hastanın kalp deliğini ameliyatsız anjiyo yöntemi ile başarılı bir şekilde kapattı.

 

 

Yapılan İşlemlerin ardından Prof. Dr. Derya Karpuz, ailelerin çocuklarını küçükken en azından bir defa kalp kontrolü için doktora başvurmaları konusunda uyardı. Ve sözlerine şöyle devam etti.

 

" Küçük delikler herhangi bir belirti göstermez. Bunu ailelerin anlaması mümkün değildir. Hatta bazen kulakçıklar arasındaki büyük delikler dahi belirti vermeyebilir. Bu durumlarda bu delikler ya hiç farkledilmez ya da gidilen çocuk doktorlarının muayenede ki üfürüm bulgusu üzerine kardiyolojiye sevk edilirler.Bazı orta ve büyük deliklerde ise kalbin hızlı atması, hızlı nefes alma, nefes almakta güçlük, hırıltı, emerken çabuk yorulma, uzun süre emememe, göz kapakları ve popo kısmında şişlik, yeterince ememediği ve enerji tüketimi arttığı için tartı alımında yetersizlik, sık akciğer enfeksiyonu geçirme, morarma, ileri yaştaki çocuklarda ise Oyun oynarken çabuk yorulma, halsizlik, göğüste ağrı sık tekrarlayan akciğer enfeksiyonları, büyümede yavaşlık ve gerilik gibi belirtiler görülebilir. "

 

 

Ancak unutmamak gerekir ki her kalp deliği aynı değildir. Çocuklarda en sık karşılaştığımız kalp delikleri kalbin karıncıkları arasındaki delikler (VSD), kulakçıkları arasındaki delikler (ASD), kulakçıklar ve karıncıklar arasında devam eden geniş delikler ( AVSD) ve aort ile akciğer atardamarı arasındaki damarsal açıklıklar (PDA) dır. Kalpteki bu delikler; tek delik, birden çok delik şeklinde olabilirler. 

 

Kalp delikleri önceki yıllarda sadece açık kalp ameliyatıyla kapatılırken, günümüzde önemli bir kısmı ameliyatsız yöntemlerle tedavi edilebilmektedirler. Biz burada bugün Kalp delikleri ameliyatsız anjiyo yöntemi ile kapatılmaya uygun olan 11 çocuğumuzun farklı kalp deliklerini başarılı bir şekilde kapattık. Ameliyatsız kapama tekniğinde, derin sedasyon (derin uyku) uygulanmaktadır. Hastanın kasık toplardamarından iğne ile girilerek bir yol oluşturulmakta ve bu yol aracılığıyla birbirine ortadan bağlı iki disk şeklinde olan kapama cihazları yerleştirilerek delik kapatılmaktadır. Bu işlem yaklaşık 20-30 dakika sürmektedir. Cihaz üzerinde pıhtı oluşumunu önlemek için, yaklaşık 6 ay süreyle kan sulandırıcı ilaçların kullanılması gerekir. Ortalama 3-6 ay içinde cihazının üzeri doku ile örtülür. Tüm bunlar hastanın günlük yaşamı etkilemez. Ayrıca kalp deliklerinin ameliyatsız olarak kapatılmasının birçok avantajı vardır: Çocukların hastanede kalış süreleri 24-48 saat kadardır, iki üç yün kadar evde istirahat ettikten sonra okula gidebilirler, cerrahi bir kesi izi olmadığı için estetik kaygısına neden olmaz ve genel anestezi gerektirmez. 

 

Çocuklarda kalp delikleri birtakım akciğer problemlerine ve kalp yetmezliği, kalp büyümesi gibi kalp sorunlarına neden olabilmektedir. Hastalığın erken dönemde teşhis edilmesi ve gerekli tedavinin uygulanması son derece önemlidir."

 

Prof. Dr. Karpuz'un işlem uyguladığı 11 hastamızın ertesi gün taburcu olarak normal hayatlarına döndükleri bildirildi. 

© 2024 Mersin Üniversitesi Hastanesi. Tüm hakları saklıdır.